Hoppa till innehåll

5 tips till dig som ska bygga hus

Tips Bygga Hus

Att bygga hus ska vara roligt. Men det kan också innebära oväntade utgifter, långa väntetider och konflikter hemma. Här är fem bra tips på hur du borde förbereda dig när du ska bygga hus.

1. Se till att du har råd att bygga det du vill

Budget. Ett så tråkigt ord. Men har du tagit höjd för alla kostnader så kommer du garanterat att känna mindre oro och sova bättre under tiden som ditt husprojekt pågår. Försök att rada upp varenda liten utgift, från tomt och eventuella kringkostnader till bygglov, kontrollansvarig, besiktningsman och anslutningsavgifter för vatten, avlopp och bredband. Tänk också på att vissa önskemål i huset, som köksö eller braskamin, ibland kan bli extra kostnader beroende på husleverantör. Lyssna på avsnittet om planering och budget i Husbyggarpodden så får du en bra grund för hur du ska tänka.

Läs mer i guiden Vad kostar det att bygga hus?

Läs mer om kontrollansvarig

2. Ta dig tid till inläsning

Att kolla inspirerande bloggar, hussajter och Instagramflöden är en stor del av planeringsfasen. Men för att kunna göra allt du vill gäller det att vara påläst om själva husprocessen. Är du förberedd så kommer du få bättre kontroll och ta mer kostnadseffektiva beslut. För att få bra grundkunskaper kan du gå en kurs eller läsa mer på Husbyggarskolan, eller ta kontakt med vänner och bekanta som själva byggt hus – de sitter garanterat på väldigt många goda råd.

Kvinna skriver i en bok.
Bild: Unsplash

3. Gör en egen tidsplan

Det absolut vanligaste besvikelsemomentet bland husbyggare är att inte få flytta in ”i tid”.  I tanken är man redan i färd med att inreda och boa, men oftast tillkommer oförutsedda väntetider som långa handläggningstider på kommunen eller extra leveranstid för huset. Se till att göra en egen tidsplan där du för in realistisk tidsåtgång för alla moment i byggprocessen. Och var beredd på att det ibland kan ta längre tid än du hoppas och vill.

Grönt fält
Bild: Unsplash

4. Gör en tomtlista

Tryggt område? Sjönära? Utsikt? De flesta har bilden av sin tomt klar, det gäller bara att hitta den. Tomtpriset är det första du ska titta på. Passar området och har jag råd att bygga? Ring till kommunen och ta reda på om fler tomter är på gång som kan passa dina önskemål. Gör en lista på tänkbara tomter och börja titta på tomtkvaliteten. Är det berg eller lera kan det bli mycket dyrare än tomtpriset, så här gäller det att lista fördelar och nackdelar. Ta också reda på anslutningskostnader i området och undersök vad som står i detaljplanen, den visar vad du faktiskt får bygga på tomten.

Läs mer om att köpa tomt

5. Berätta om era förväntningar

Att bygga hus ihop är en underbar känsla, men kan också vara påfrestande för relationen. Gör klart för varandra på förhand vad ni själva förväntar er av projektet. Berätta om drömmar och rädslor och var tydlig med hur mycket tid och kraft var och en är beredda att lägga ner. Då kan i alla fall en del missförstånd undvikas!

Läs mer:

Se till att ha rätt försäkringar när du bygger! Läs mer om Färdigställandeförsäkring och Nybyggnadsförsäkring

För- och nackdelar med passivhus

7 sätt att hitta inspiration till ditt husbygge

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 23 november 2017