Hoppa till innehåll

5 smarta Ikea-hacks du kan göra själv

Ikea Hacks 01

Ikea-hacks är ett bra sätt att få till en del smarta lösningar som skapar extra förvaring. Är du lagom händig, men vill slippa platsbygga från scratch är dessa enkla Ikea-hacks lösningen på en del vanliga förvaringsproblem. Att göra om Ikea-möbler är ofta prisvärt och ofta får du mer för pengarna här än om du skulle köpa motsvarande material i bygghandeln.

1. Göm posthögarna i väggen med Ikeas Billy

Skåp
Foto: Privat

Vem vill inte slippa ha högar med post liggandes i köket? När du ändå håller på och reglar upp och gipsar väggar kan du passa på att bygga in en grund förvaring för post och småplock. Det här skåpet är tillverkat av en Billy-stomme som kapats till ett djup som får plats i regelstommen och sedan fästs mellan två väggreglar. En tillkapad täckskiva i ekfanér är limmad på baksidan för att ge en stabil uppfästning till fack och lådor.

2. Inbyggd garderob istället för platsbyggd

Garderob
Foto: Privat

Ett enkelt sätt att ge sovrummet en snyggare look är inbyggda eller platsbyggda garderober. Här är det två Pax-garderober, 100 cm breda som byggts in i väggen. Tänk på att förankra stommarna ordentligt. Se också till att det finns tillräckligt utrymme på sidorna för att öppna dörrarna. En stor fördel med Ikea-garderober är att det är finns så mycket olika inredning att välja på. Det är också enkelt att flytta runt lådor, hyllplan och klädstänger.

Som en extra knorr kan hyllor avsedda för småförvaring användas för att utnyttja eventuella extra utrymmen som uppstår vid sidan av garderoben. Såga ur ett hål i garderobsstommen och fäst den mindre hyllan med möbelvinklar innan garderoben ställs på plats. Nu har du en extra plats som är perfekt för bälten, slipsar eller smycken!

badrumshyllor
Foto: Ingrid Andersson

Du kan också kakla in en garderob eller andra skåp i badrummet enligt samma princip som med garderoben ovan. Limma gärna bakstycket på alla Ikea-skåp du tänker bygga in, innan du spikar fast det i stommen. Annars är risken att spikarna lossnar om du råkar trycka in handdukar eller annat för långt i skåpet.

TIPS: Sugen på att göra en större förändring? Läs mer om att renovera badrum – steg-för-steg

3. Vägglucka från garderob döljer proppskåp och golvvärmeväxlare

Garderobslucka
Foto: Privat

Det är mycket i ett hus som ska gömmas undan, men som ändå behöver vara åtkomligt. I det här fallet beslöt man sig för att samla all kabeldragning, vattenrör, golvvärmeväxlare och proppskåp i en vägg i hallen. Som ”lucka” används yttersta delen av en Ikea-stomme. Stommen är kapad ungefär 10 cm in. Garderobsdörrarna är likadana som i övriga huset och skapar illusionen av ännu en garderob, vilket gör att man inte tänker på vad som döljs innanför. En bättre lösning än att ha ett synligt proppskåp och flera olika inspektionsluckor.

Det bästa med den här typen av lösning är att det är enkelt att montera dörrar och gångjärn. Det är också enkelt och billigt att byta dörrar om man beslutar sig för en annan inredningsstil efter några år.

Förvaring i kattvind
Foto: Privat

Om man vill utnyttja kattvinden för förvaring kan man låta utrymmet vara tillgängligt via flera olika luckor som gör det lätt att komma åt överallt. Här är det en föregångare till Ikeas Lixhult kapats till och byggts in i regelstommen. Utrymmet innanför är ett enda avlångt utrymme utan mellanväggar, vilket gör förvaringen extra flexibel. Här får du in både rullade mattor, presentpapper och fiskespön om du vill.

5. Köksluckan som täcklock för vägghängd toalett

Vägghängd toalett
Foto: Privat

Vägghängda toaletter är snygga och gör utrymmet mer lättstädat, bara man hittar ett snyggt sätt att bygga in tanken så att den ändå är åtkomlig. Här är det en högblank kökslucka från Ikea som kapats till och används som täcklock ovanpå ett uppreglat utrymme där tank och kopplingar är lätta att nå.

Den blanka kritvita finishen ser ut nästan som vitt kakel och passar perfekt till stilen. Att använda en färdig lucka från Ikea är ett mycket enklare sätt att åstadkomma den här looken än att försöka måla en trä- eller masonitskiva högblank på egen hand.

Sammanfattning Ikea-hacks

Självklart finns det väldigt mycket annat du kan åstadkomma med ombyggda och anpassade Ikea-möbler. Det finns mängder med Ikea-hacks! Med en sänksåg, möbelvinklar och skruv går det att fixa skräddarsydda lösningar som en besökare kanske inte lägger märke till, men som gör det enklare för er som bor i huset att hålla ordning och gömma undan sådant som inte ska synas.

 

Publicerad den 22 oktober 2018