Hoppa till innehåll

06. Planritning – välj det som passar dina behov

Planritning

Att arbeta fram en planlösning och rita en planritning kräver en del eftertanke. Även om du gör det enklare för dig genom att välja en av alla färdiga lösningar som husleverantörerna erbjuder, blir det även hos dem vanligare med flexibla planlösningar. Vill du jobba fram en helt egen planlösning? Följ stegen nedan!

1. Studera olika planlösningar

Innan du börjar fundera för mycket i detalj på husets planlösning är det bra att skaffa lite erfarenhet genom att studera olika planlösningar från olika kataloghus, genom att gå på husvisningar och besöka husutställningar.

Ju mer du sett, ju enklare kommer det att vara att veta vad som passar dig och din familj – och vad som inte gör det. Du får en uppfattning om hur stort du tycker ett sovrum behöver vara för att kännas rymligt och inbjudande, vilken takhöjd som känns rätt och vilka smarta lösningar det finns för att utnyttja kvadraten till max utan att skapa döda ytor.

Spara alla särskilt bra idéer och lösningar så att du kan gå tillbaka och titta på dem senare.

Lyssna på Husbyggarpodden om planlösning och materialval

2. Lista vilka funktioner som ska rymmas i planlösningen

Planlösning

Ett hus behöver rum för sömn och vakentid, för vardagsbestyr, nöje och kanske för fest. Gör en lista över vilka aktiviteter som behöver plats och hur många och stora rum som krävs. Kanske kan vissa utrymmen fylla dubbla funktioner? Fundera över vad olika familjemedlemmar gör under dagen och var de troligen befinner sig då. Fundera över om just er familj har specifika önskemål eller behov och hur ni vill fördela ytan mellan olika rum.

3. Tänk framåt när du skapar planritningen

Du vill troligen bo i ditt hus under många år, så ta också hänsyn till hur behoven kan ändras över tid. Behoven hos en barnfamilj är annorlunda än hos två vuxna. Små barn växer och blir tonåringar, tonåringar växer upp och flyttar hemifrån, trappor kan bli besvärliga i takt med att man blir äldre och så vidare. Det är alltid en fördel att göra en plan för hur huset ska fungera över flera faser i livet.

4. Ta hänsyn till förutsättningarna på tomten

Både husets placering på tomten och placeringen av rummen i huset bör anpassas till förutsättningarna som tomten ger. På en väldigt kuperad tomt kanske ett suterränghus passar bäst.

Ofta passar det bra att placera sovrum åt norr, eller i alla fall inte i direkt söderläge för att undvika alltför hög värmeinstrålning under sommaren. I sällskapsutrymmen vill vi däremot gärna få in mycket ljus under dag och kväll.

Ta också hänsyn till eventuell utsikt eller insyn från grannar, gångstråk med mera. Det är bättre att planera för färre eller mindre fönster i ett sovrum än att ständigt ha rullgardinen neddragen. Samma sak gäller om det finns stark gatubelysning. Har du istället turen att ha en fin utsikt, så gör mesta möjliga av den genom att placera vardagsrum eller matplats på den sidan av huset.

Nybyggda hus har täta fönster med bra ljudisolering, men om du vill kunna sova med öppet fönster kan det vara skönt om sovrummet inte vetter mot den mest trafikerade gatan.

5. Utgå från vardagslivet

Det är lätt att lockas av vackra bilder, fina material och snyggt designade rum, men mycket av trivseln i ett hus sitter i att det också fungerar praktiskt i vardagen. Föreställ dig hur ni förflyttar er genom huset en vanlig dag. Finns det lösningar som gör att man slipper gå fram och tillbaka genom huset i onödan? Var hamnar träningskläderna när barnen kommer hem efter ridningen, fotbollen eller ishockeyn? Var går man in med skitiga skor? Hur mycket plats behövs i hallen för kläder och skor på vintern?

Tänk också på att gamla självklara lösningar kanske inte är optimala nu och under kommande decennier. Barn som växer upp idag konsumerar inte tv på samma sätt vi gjorde förr. De tittar hellre på egen platta, mobil eller dator, kanske tillsammans, kanske var och en för sig. Det kanske inte behövs en stor soffa vänd mot tv:n? Kanske ska utrymmet fördelas på ett annat sätt?

6. Skissa upp flera olika planlösningar

Planlösning

Nu är det dags att rita upp olika idéer till planlösningar. Detta kan du göra själv eller med hjälp av en arkitekt. Bocka av att du får med alla funktioner och rum som behövs. Skissar du själv kan du börja med att rita på vanliga blanka papper. Det är alltid bäst om du kan försöka rita skalenligt så att du ser de rätta proportionerna.

Tänk på att ju fler vinklar och hörn det finns på ett hus, ju dyrare kommer det troligen vara att bygga. Billigast per kvadratmeter är en rektangulär husform i två eller tre våningar.

När du hittat en favoritplanlösning kan du, om du vill, visualisera den med hjälp av ett webbaserat verktyg där du bygger upp en 3D-modell och kan se olika vyer av ditt hus.

7. Färdigställ planritningen med hjälp av en arkitekt

Oavsett om du valt att göra de första skisserna själv eller inte är det alltid bäst att färdigställa planritningen med hjälp av en utbildad arkitekt. Arkitekten kan också hjälpa er med alternativa planlösningar och är välbekant med hur man kan hantera begränsningar och jobba fram den bästa lösningen.

Tänk på att alla typer av planlösningar inte är möjliga av konstruktionstekniska skäl. Det bör du kontrollera med en konstruktör.

Vet du inte var du ska börja?

 • Utgå från detaljplanens bestämmelser för hur stort och högt du får bygga, men lägg därtill extra kvadrat enligt attefallsreglerna.
 • Börja med en planritning för en planlösning som du gillar i stort och skissa på vilka ändringar och tillägg du skulle vilja göra, eller måste göra för att följa detaljplanen.
 • Gå till en arkitekt som ritar upp ett eller flera grundförslag.

Tips när du planerar din planlösning

 1. Hitta inspiration i befintliga planritningar, besök husutställningar och gå på husvisningar.
 2. Ta hänsyn till väderstreck och andra förutsättningar i omgivningarna, som eventuell utsikt, insyn och ljudbild.
 3. Placera eventuell trappa centralt i huset. Du kommer att gå upp och ned mellan våningarna oftare än du tror.
 4. Kontrollera att det finns tillräcklig plats för större möbler som sängar, soffa eller garderober, och anpassa placering av fönster och dörröppningar därefter.
 5. Fundera över hur ni bäst kan utnyttja utrymmen som kattvind eller under trappor för olika typer av förvaring.
 6. Fasta garderober eller klädkammare utnyttjar hela rummets höjd och ger mer förvaringsutrymme än vanliga garderober.
 7. Kör du fast, eller behöver råd, ta hjälp av en arkitekt. Du behöver ändå anlita en när planritningen ska färdigställas och bygglovsritningar göras.

Missa inte

Vilket hus vill du bygga? Läs mer om modulhus, kataloghus och arkitektritat i vår nästa Husbyggarguide om fördelar och nackdelar med olika hustyper. Läs nästa kapitel av Husbyggarguiden - Modulhus, kataloghus eller lösvirekshus? Så väljer du hustyp.

Läs mer om rollen som byggherre

Läs mer om Nybyggnadsförsäkring

Husbyggarguiden

Här hittar du som ska bygga hus smarta tips, inspiration och vägledning till ditt livs största, men förmodligen roligaste, projekt.
Loading...
01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

01. Guide: Lär dig Husbyggarspråket – den enda ordlista du behöver

Förvirrad husbyggare? Häng med i snacket med Husbyggarspråket, en ordlista som förklarar det mesta du stöter på under din byggprocess.
02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

02. Vem är vem? – byggprojektets olika roller

I ett helt vanligt småhusbygge är det inte ovanligt att över 100 olika personer är inblandade under projektets olika faser. I Husbyggarskolan går vi igenom de viktigaste rollerna och vilka ansvarsområden de har.
03. Rollen som byggherre - så funkar det

03. Rollen som byggherre - så funkar det

Vem är byggherre och vad gör en sådan? Läs mer om rollen och ansvaret för dig som bygger hus i Husbyggarskolans guide om att vara byggherre.
04. Vad kostar det att bygga hus?

04. Vad kostar det att bygga hus?

I Husbyggarskolans budget-guide för dig som ska bygga hus listar vi de kostnader du behöver ha koll på för att få fram ett pris på ditt drömprojekt.
05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

05. Köpa tomt – läge, mark och detaljplan

I Husbyggarskolans guide till att köpa tomt får du veta varför en detaljplan är så viktig och så listar vi fem bra tips på var du kan hitta tomter.
06. Planritning – välj det som passar dina behov

06. Planritning – välj det som passar dina behov

Ska du ta fram en planlösning och rita en planritning för ditt nya hus? Husbyggarskolan guidar dig till hur du ska tänka steg för steg.
07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

07. Modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Så väljer du hustyp

Vilket hus vill du bygga? Läs mer om modulhus, kataloghus och arkitektritat i Husbyggarskolans guide om fördelar och nackdelar med olika hustyper.
08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

08. Entreprenadkontrakt – så skriver du enligt ABS 18

Entreprenadkontrakt är det dags att skriva när du tagit beslut om vem som ska bygga ditt hus. Här får du våra bästa tips på hur du skriver ett bra kontrakt.
09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

09. Bygglovsansökan – så går det till att söka bygglov

Så gör du för att få bästa möjliga process när du ska söka bygglov. Och vad kostar bygglov? Läs mer i Husbyggarskolans guide om bygglovsansökan.
10. Kontrollplan och tekniskt samråd

10. Kontrollplan och tekniskt samråd

Vad ska ingå i en kontrollplan? Och vad händer under ett tekniskt samråd? Husbyggarskolan guidar dig till förberedelserna inför ditt byggprojekt.
11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

11. Byggets milstolpar: Startbesked och slutbesked

Startbesked och slutbesked är höjdpunkterna med husbygget. Lär dig mer om vad beskeden innebär och vad som krävs med Husbyggarskolans guide.
12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

12. Skötsel och underhåll av ett nybyggt hus

Är det dags att börja bo i ditt nya hus? Då är det också dags att sköta om huset! Läs mer om hur du underhåller ditt nybyggda hus i Husbyggarskolans guide.
Publicerad den 4 september 2017