Hoppa till innehåll
Pressrelease
31 mars 2023

Vinnare Årets småhus 2023

Exteriör Baksida5

För femte året i rad har GarBo utsett Årets småhus – Årets småhus 2023 tilldelas Äppelgården från Derome.

I kvarteret Äppelgården i Fjärås ligger Kedjehus 6B, vinnare av Årets småhus 2023. Huset är byggt i trä, klimatdeklarerat och lokalt producerat i såväl sågverk som husfabrik inom några mils avstånd. Kedjehusen, som är ritade av Liljewall Arkitekter, hämtar inspiration från en lantlig träbyggnadstradition kombinerat med en modern tolkning av kedjehus. Resultatet är enkla och harmoniska fasader som genom formspråk och färgsättning smälter in i omgivningen. Årets Småhus 2023 delades ut på GarBos event GarBo-dagen 2023 den 23 mars i Stockholm.

Juryns motivering till vinnaren:
Årets småhus 2023 går till Derome och huset Äppelgården. Huset är en hållbar färgklick som kännetecknas av sina kontraster: en modern arkitektur byggd i en lantlig träbyggnadstradition med en planlösning som både bjuder in och håller privat, inomhus såväl som utomhus. Dessutom doppat i en härligt röd färg för att både framträda och smälta in, samtidigt. Kreativt i såväl arkitektur som hållbara materialval och planlösning.

Så här säger Derome om vinsten:
– Vi är mycket glada och stolta över att vinna utmärkelsen Årets Småhus. Det känns extra bra att vinna just i år då hållbarhet är temat för tävlingen, i vår roll som samhällsbyggare finns en stor fördel i den hållbara resan då vi äger hela kedjan – från skog till färdigt hus. Vi älskar trä. Och vi är stolta över att våra trähus bidrar till ett samhälle som värnar om vår gemensamma framtid. Vinnarhuset och övriga kedjehus i området är klimatdeklarerade och dessutom lokalt producerade då både sågverk och husfabrik ligger inom några mils avstånd. Mer hållbart kan det inte bli, säger Lisa Nord Svahn, Marknadschef på Derome.

Årets småhus utses av en jury med stor erfarenhet och expertis inom småhusbranschen. Nomineringsprocessen är öppen men för att vara med och tävla krävs att ett antal fastställda kriterier inom kvalitet, hållbarhet och kundnöjdhet uppfylls. Övriga finalister i tävlingen var: Trivselhus AB med bidraget Villa Kullberg (Västervik) och Eksjöhus AB med Drömmen om Öbolandet (Trosa).

– Våra utmärkelser är viktiga för oss, dels som en del i vårt egna hållbarhetsarbete, men också för att inspirera till ett mer hållbart byggande genom att uppmärksamma goda exempel och föregångare i branschen, säger Linnea Moberg, VD på GarBo.