Hoppa till innehåll
Pressrelease
27 april 2018

Småhusdagen: Därför byggs det så få småhus

Smahusdagen 2018 Artikelbild

En politisk diskussion kring småhusbyggandet stod i fokus under Gar-Bos branschevent Småhusdagen.

– Brist på både mark och kompetens bromsar småhusbyggandet, sa Johanna Haraldsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna som var en av fem paneldeltagare.

Det blev en stundtals het debatt kring vilka insatser som ska till för att främja småhusbyggandet i framtiden. Frågan som ställdes var ”Varför byggs det så få småhus när så många vill bo?”. Medan David Johnsson, vd på Trä- och möbelföretagen, och Sofia Ljungdahl, styrelseordförande i Bofrämjandet och stabschef på Besqab, pekade på att subventioner inte är någon lösning tog Mats Green, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, ställning för en satsning på ökat ägande och förändringar i PBL när det kommer till industriellt byggande.

– Att kommunen inte planerar mark för småhus är det enkla svaret. Det handlar om politisk vilja, sa Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Trender och digitalisering

Resten av dagen kretsade också kring frågor rörande digitalisering, trender och kvalitet i byggandet. Peter Johansson från Jönköpings tekniska högskola presenterade möjligheterna med digitaliserat industriellt byggande genom byggnadsinformationsmodellering (BIM). Svensk Fastighetsförmedling redogjorde för svenskarnas boendepreferenser med sin senaste trendrapport och startup-företaget OurLiving visade upp sin app som bäst beskrivs som en digital bopärm.

Initiativ för ökad kvalitet

Gar-Bo presenterade skadecase och statistik från slutbesiktningar av småhus där Sverige fortfarande har en lång väg att gå mot nollfelsvisionen. Gar-Bos tekniska råd presenterade delar ur en kommande rapport kring risker med designtrender i nya konstruktioner, där

För att lyfta frågan kring kvalitet instiftar Gar-Bo i år priset Årets småhusbygge, där företag kan nominera ett nollfelsbygge som lever upp till ett antal kvalitetskriterier.

– Det är viktigt att vi tar initiativ för att höja kvaliteten i branschen, sa Gar-Bos vd Peter Wipp när han presenterade tävlingen.

Byggen som uppförts under 2018 och kan nomineras redan nu. Priset delas ut på Småhusdagen 2019.