Hoppa till innehåll
Nyhet
2 februari 2018

Husbygge i 10 steg – det du behöver veta

Pressbild Husbyggarpodden

Kartlägg dina utgifter, planera mera och fira delsegrarna. Det är några av tipsen som experterna i Husbyggarpodden delar med sig av.

–  Podden är för alla som är sugna på att bygga hus –  eller som bara vill få drömma lite, säger programledaren Julia Skott.

Många väljer att utforma sitt eget hem när det är dags att flytta till större. En del tar hjälp, andra vill göra allt själva. Men vad ska man som privatperson tänka på när man bygger hus? Husbyggarpodden tar lyssnaren från planering och tomtköp till färdigt hus i tio avsnitt där experter guidar från start till mål genom hela projektet.

–  Husbyggarpodden är en serie samtal om allt möjligt som har med husbyggande att göra. Ingående och insatt, men samtidigt ganska roligt, säger programledaren och journalisten Julia Skott.

Planlösning, husval och relationsråd

I podden träffar Julia Skott två gäster i varje avsnitt som berör frågor kring hur du ska tänka kring ditt livs stora projekt. Privatekonomen varnar för vanliga fallgropar i planeringen, arkitekten ger konkreta tips kring husval och planlösning och trädgårdsarkitekten förklarar hur du kan tänka när du plötsligt har en stor trädgård att ta hand om.

Även parterapeuten ger råd kring hur man kan förbereda relationen på bästa sätt inför det intensiva men roliga teamwork som ett gemensamt husbygge är.

"Var inte rätt att fråga"

– I podden får man lära sig lite allt möjligt, men mest att tänka efter före. Det jag har lärt mig genom att spela in podden är att aldrig ska vara rädd för att fråga någon som vet mer, säger Julia Skott.

Podcasten görs av försäkrings- och besiktningsbolaget Gar-Bo som länge har arrangerat utbildningar för blivande byggare.

– Vi har arrangerat vår kvällskurs Husbyggarskolan i storstadsregionerna i många år och den har varit väldigt uppskattad. Med Husbyggarpodden hoppas vi kunna nå ut till fler, både i hela landet och till de som lever ett stressigt liv där en podcast blir ett mer flexibelt sätt att ta till sig information. Det finns ett sug för den här typen av kunskap och vi vill gärna dela med oss av den fakta som finns samlad i vår utbildning Husbyggarskolan, säger Sofia Juvel, Digital Marketing Manager på Gar-Bo.

Säkrare byggprocesser

– Det är viktigt att privatpersoner som bygger hus är medvetna om vilka rättigheter och skyldigheter de har när de går in i ett byggprojekt av den storleken. Genom att prata om både möjligheter och risker hoppas vi i slutändan kunna bidra till säkrare byggprocesser och en högre kunskapsnivå bland beställare, säger Sofia Juvel.

Husbyggarpodden produceras av produktionsbolaget Munck. Du hittar den på Acast, iTunes och på husbyggarpodden

Läs mer om Husbyggarskolan