Hoppa till innehåll
Pressrelease
16 september 2016

Hundratals framtidsspanare träffades på Gar-Bo-dagen

Garbo23

Hur ska vi tackla framtidens utmaningar i flerbostadsbranschen? Det diskuterades på årets Gar-Bo-dagen, som arrangerades för 15:e gången.

Under ledning av Lennart Ekdal samlades drygt hundra personer i Bryggarsalen i Stockholm för en eftermiddag med framtidsspaning, mingel och möten med branschkolleger. Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på Trä- och möbelföretagen och medlem i Gar-Bos tekniska råd, gav sin bild av vad som väntar där billigare bostäder, energieffektivitet och hållbarhet lyftes som några av de största utmaningarna i framtidens byggande.

Hur ska vi få fart på bostadsbyggandet? var ämnet för paneldebatten med fyra branschkunniga som alla enades om att läget är akut, men att Boverkets siffra på 700 000 nya bostäder innan 2020 är ett orealistiskt mål. Tillgång till byggbar mark, kortare planprocesser och finansieringen är nyckelfrågor enligt paneldeltagarna.

– Det intressanta är att ha en effektivare produktion och upprepa goda och beprövade lösningar. Lösningen är ett starkt och bra miljökrav för hela Sverige, sa Nancy Mattson, chef för projektutveckling på JM Bostad, bland annat.

Läs mer om vad branschen tycker är viktigaste i byggandet av framtidens flerbostadshus

Dagen avrundades med en timme Paolo Roberto. Han berättelse om att gå från utdömd loser i ett liv kantat av kriminalitet till att uppnå sina drömmar ledde till både skratt och eftertanke.

– Allt du gör måste komma inifrån dig själv, var hans råd.