Hoppa till innehåll
Pressrelease
21 mars 2024

Grattis Årets småhus 2024, Årets initiativ, Årets branschsamarbete och Årets nollfelsaktör 2023!

Pristagare Garbo Dagen 2024

På eventet GarBo-dagen 2024 utsågs Årets småhus 2024, Årets branschsamarbete, Årets initiativ och Årets nollfelsaktör 2023 ut. Utmärkelserna delas ut för att lyfta initiativ och aktörer som bidrar till en högre kvalitet i branschen, som en del i GarBos vision om att alla ska kunna bygga, bo och leva tryggt, både nu och i framtiden.

Om utmärkelserna

Årets Nollfelsaktör tilldelas det bolag som levererat flest hus som är helt utan anmärkning vid slutbesiktning.

Årets Initiativ utnämns av GarBos tekniska råd till initiativ som kommer ha stor betydelse för ökad kvalitet i byggbranschen.

Årets Branschsamarbete delas ut till aktörer som går ihop för att tillsammans tillföra något nytt och extra till branschen. Priset utses av GarBo.

Årets småhus utses av en jury med stor erfarenhet och expertis inom småhusbranschen. Nomineringsprocessen är öppen men för att vara med och tävla krävs att ett antal fastställda kriterier inom kvalitet, hållbarhet och kundnöjdhet uppfylls. 

– Våra utmärkelser är viktiga för oss, dels som en del i vårt egna hållbarhetsarbete, men också för att inspirera till ett mer hållbart byggande genom att uppmärksamma goda exempel och föregångare i branschen, säger Linnea Moberg, VD på GarBo. 

Och vinnarna är…

Årets småhus 2024 – Eksjöhus AB

Årets småhus är som skapat för sin omgivande miljö. Det är noggrant placerat på tomten och drar nytta av såväl väderstreck som utblickar i landskapet. En exteriör som visar på omsorg för detaljer, där både stående och liggande panel har nyttjats i kombination med att dra fördel av modulbyggandet genom att accenturea huskroppens midja. Planlösningen är yteffektiv och välbalanserad och hela husets bredd och längd får stolt visa upp sig. Ett hus vars stil håller över tid, är energieffektivt och medger flexibilitet för framtida behov. Trots en utmanande omvärld har det dessutom levererats inom budget och tidplan, och kunden har fått precis det Bullerbyhus de alltid drömt om. Årets småhus 2024 går till Eksjöhus och Modern sekelskiftsdröm.

För sjätte året i rad har GarBo utsett Årets småhus. Årets småhus utses av en jury med stor erfarenhet och expertis inom småhusbranschen. Nomineringsprocessen är öppen men för att vara med och tävla krävs att ett antal fastställda kriterier inom kvalitet, hållbarhet och kundnöjdhet uppfylls. Övriga finalister i tävlingen var: Fiskarhedenvillan AB med bidraget Villa Atmosfär (Västerås) och Vallsjöhus AB med Villa Haga (Vellinge).

– Det är med stor tacksamhet vi tar emot utmärkelsen Årets småhus 2024! Som familjeföretag och hustillverkare arbetar vi alltid med nästa generation i åtanke. Därför är vi stolta över att få den här utmärkelsen tillsammans med familjen Norling, vars klassiska landskapshus visar att framtidens hem kan vara både fast förankrade i svensk byggnadstradition och samtidigt uppfylla de högsta kraven på energieffektivitet och bekvämlighet, säger Frida Scherdén, vd, Eksjöhus.

Årets Nollfelsaktör 2023 – Trivselhus AB

Motivering:
Årets nollfelsaktör 2023 är ett husföretag som med stora valmöjligheter och hög kvalitet levererat flest hus med noll fel vid slutbesiktning. Med sina värdeord äkta, hållbart och gedigen kvalitet, visar de att det går att leverera hus med noll fel vid slutbesiktning utan att göra avkall på varken valfrihet eller kvalitet. Årets nollfelsaktör 2023 går till Trivselhus.
 

– Vi är oerhört stolta och glada över att vi återigen får ta emot detta pris. För oss står kunden alltid i centrum och vi strävar ständigt efter att bygga hus utan fel. GarBos utmärkelse visar att vi lyckas väl i våra ansträngningar. Detta pris innebär dock inte att vi nöjer oss. Vi kommer tillsammans med våra medarbetare och samarbetspartners fortsätta jobba för att hålla en hög kvalitet och leverera hus utan fel, säger Jonas Regnander, VD Trivselhus. 

Årets Initiativ 2023 – Bygglyftet

Motivering:
Årets initiativ har som mål att ge företag inom bygg- och installationsbranschen kraft att verka och växa i en föränderlig värld. Detta genom att väsentligt stärka sina deltagares kompetens inom hållbarhet, digitala hjälpmedel och Lean Construction. Utmärkelsen Årets initiativ 2023 tilldelas det nationella utvecklingsprogrammet Bygglyftet och programchef Kajsa Simu, som målmedvetet och med obruten energi arbetat fram programmet och förankrat det i branschen. 

– Häng med på vår resa mot att bli världens bästa byggbransch! Det jag brinner för är att ge varje enskilt företag en förmåga att ständigt utvecklas och lära sig att lära nytt. Vi har sett kraften hos företag som jobbar med ständig utveckling och förbättring, och är övertygade om att vi kommer att kunna bidra kunskap och förmåga till det som krävs av byggsektorn i framtiden, säger Kajsa Simu, programchef Bygglyftet.

Årets Branschsamarbete 2023 – Hållbar byggbransch

Motivering:
För att främja hållbarhet och ansvarsfullhet inom byggbranschen har detta samarbete utvecklat banbrytande riktlinjer för högre krav på kontroll och ansvar genom hela entreprenörsledet. Genom att samla sex framstående banker har man infört bankgemensamma särskilda villkor och krav på kontrollsystem. Det bidrar inte bara till en sundare konkurrens, utan visar också på en innovativ och samhällsmedveten strategi för att adressera långvariga problem som skattefusk och kriminalitet inom byggindustrin. En betydelsefull milstolpe mot en mer transparent, effektiv och hållbar byggbransch. Årets branschsamarbete 2023 går till Hållbar byggbransch.

– Vi är glada och stolta att GarBo uppmärksammar det arbete vi gjort tillsammans i bankerna. Vi fortsätter vår goda samverkan med branschorganisationerna i fastighets- och byggsektorn för att fortsatt utveckla metoder och krav för främjandet av en mer hållbar byggbransch. Dessutom vill vi bredda verksamheten genom att fler finansiärer till byggsektorn ansluter sig, säger Roger Germer, verksamhetsledare på Bankinfrastruktur Hållbar byggbransch.

Om GarBo-dagen

GarBo-dagen är ett årligt återkommande event sedan 23 år tillbaka. Evenemanget är till för personer med intresse för frågor gällande exempelvis nyproduktion av bostäder, bygg- och anläggning, fastighetsutveckling eller överlåtelser av bostäder. På årets GarBo-dag med tema Framtid pratade interna och externa talare om ämnen som digitalisering, AI, klimatanpassning, kompetensutveckling, byggtrender, lagändringar och hållbart byggande. Årets evenemang ägde rum på Brygghuset i Stockholm med möjlighet att delta digitalt. Dagen avslutades med prisutdelning och branschmingel.