Hoppa till innehåll
Nyhet
18 december 2020

Gar-Bos julgåva bidrar till att hjälpa äldre ur ensamhet

Press Julgava

Årets julgåva från Gar-Bo går i år till de äldre i samhället. En grupp som har drabbats extra hårt av rådande coronapandemi. Många äldre lever helt ensamma utan att träffa vare sig familj eller vänner, annat än någon enstaka gång om året. Därför vill Gar-Bo stödja Äldrekontakt i deras arbete för att bryta ofrivillig ensamhet och social isolering bland äldre.

Gar-Bo vill med sina tjänster och försäkringar vara med och bidra till ett samhälle där alla ska kunna bygga, bo och leva tryggt. Ett samhälle som är byggt för att hålla, både idag och i framtiden. Många äldre har svårigheter att ta sig ut på egen hand och lever ensamma inom hemmets fyra väggar. Därför känns det extra viktigt att kunna bidra med trygghet även inom hemmet till de som saknar anhöriga eller vänner att be om hjälp.

– Vi ser hur denna fruktansvärda coronapandemi slår oerhört hårt mot vissa grupper och alldeles särskilt tufft är det för våra äldre i samhället. Därför blev det väldigt naturligt att få uppmärksamma och ge en liten julgåva till Äldrekontakt som är en organisation som hjälper äldre ur ensamhet, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo.

Främja hälsa och välbefinnande hos äldre

Julförberedelserna är i full gång, men i år blir det en annorlunda jul för många. En jul då vi inte kommer att kunna fira som vanligt med våra nära och kära. Det finns många äldre som inte har någon att fira jul med och i år är det ännu fler som tvingas till ensamhet. Över en tredjedel av personer över 75 år uppger att de ofta eller alltid känner sig ensamma.

Genom att stötta Äldrekontakt hjälper Gar-Bo till att bryta social isolering bland ensamma äldre i hela Sverige. Med 1 000 volontärer i 35 kommuner runt om i landet till förfogande är Äldrekontakts ambition att alla som behöver ska få hjälp, så länge som situationen kräver – även dom som saknar anhöriga eller vänner att be om hjälp. Under pågående coronapandemi arrangerar Äldrekontakt bland annat telefonträffar, telefon-föreläsningar och samtal, men även hjälp med matinköp och mediciner.

”Min sista kompis dog nu för tre, fyra veckor sedan. Han bestämde sig för att sluta äta helt enkelt, tyckte att det blev så jädra jobbigt att vara ensam och gammal. 95 år blev han. Det händer att jag också känner så ibland, för jag har ingen. Inte en enda. Det är jobbigt att leva så här ensam.”

Gert 92 år

Om Corona och isoleringen:

”Jag är så trött på allt prat om Corona. Det är det enda de pratar om på radion, och det gör mig så deprimerad. Så nu för tiden lyssnar jag bara på P2. Jag som egentligen inte är så förtjust i klassisk musik”

Om att få vara med i Äldrekontakt:

”Jag är glad flera dagar efter träffen! Att det finns så snälla människor som ställer upp för oss gamla. Tack snälla ni alla, tur att ni finns.”