Hoppa till innehåll
Pressrelease
26 december 2018

Gar-Bos guide ska hjälpa bostadsrättsköparna

Bostadsrattsguiden Gar Bo 0

Mindre fokus från pris och budgivning och se till att få koll på det som spelar roll i det långa loppet. Det rådet ger Gar-Bos tekniska råd som tagit fram en guide för att hjälpa bostadsrättsköpare.

Att bestämma sig för rätt område, en passande planlösning och dessutom komma fram till vad som är ett rimligt pris är några uppenbara utmaningar när det kommer till att köpa bostadsrätt. Men det finns fler minst lika viktiga saker att hålla koll på för att beslutet ska bli rätt på lång sikt.

– Under den uppgångsfas av priserna på bostadsrätt som har varit över några år har vi hamnat i en situation där det är mycket fokus på pris. Det är lätt att glömma de andra frågorna som följer med när man köper en bostadsrätt, framförallt när man köper en nybyggd lägenhet, säger Lennarth Åstrand från Gar-Bos tekniska råd som tagit fram Bostadsrättsguiden.

Grundläggande frågor missas

Vad säger besiktningarna som gjorts? Vilka kostnader behöver jag ha koll på? Vem ansvarar för vad? Dessa frågor och 29 andra besvaras i guiden som ska vägleda köpare till att ta rätt beslut.

– Vi vill att bostadsköpare ska få en tydligare bild av det åtagande du går in i när du köper en bostadsrättslägenhet, säger Lennarth Åstrand och poängterar att ett vanligt misstag är att köparen är så inne i budgivningen att viktiga grundläggande saker missas och i stället dyker upp som obehagliga överraskningar när affären redan är gjord, säger Lennarth Åstrand.

Vilka är dina bästa tips till bostadsrättsköpare?

– Lägg tid och energi på att ta reda på så mycket som möjligt om den bostad du är intresserad av. Ställ frågor till mäklare och säljare för att skaffa dig en bild av den totala boendekostnaden.

– När det gäller nyproduktion är det viktigt att undersöka om bostadsutvecklaren har muskler att genomföra byggnationen i rätt tid och till den kvalitet som utlovats.

Alla 32 frågor besvaras i sin helhet i Bostadsrättsguiden