Hoppa till innehåll
Pressrelease
8 mars 2023

Finalisterna i Årets småhus 2023

Garbo Arets Smahus 2023 Finalister
GarBo och juryn för Årets småhus presenterar nu stolt de bidrag som har möjlighet att ta hem titeln Årets småhus 2023. Finalisterna finns i Västervik, Kungsbacka och Trosa.

Det är femte året i rad som GarBo utser Årets småhus som en del av sitt hållbarhetsarbete. Det är en öppen nomineringsprocess där vem som helst kan nominera hus som uppfyller ett antal olika kriterier. Det är sedan en jury som väljer ut finalister och även vinnaren som koras på GarBo-dagen den 23 mars 2023.

– Det är glädjande att se alla fina nominerade bidrag till Årets småhus 2023. Som vanligt har det varit en utmaning för juryn att ta ställning till vilka bidrag som ska till final. Det blir spännande att se vilken av de tre finalisterna som hamnar högst upp på prispallen, säger Linnea Moberg, VD på GarBo.

Årets jury består av David Johnsson (VD på Trä- och Möbelföretagen samt ordförande i juryn för Årets småhus), Linnea Moberg (VD på GarBo), Lennarth Åstrand (Senior Adviser på Calleon Konsult AB och del av GarBos Tekniska råd) samt Oskar Sejnäs (Arkitekt på OS Arkitektur).

Utöver de kriterier som ska uppfyllas för att huset ska kunna nomineras tittar juryn även på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet. Bakom årets finalister står Trivselhus AB med bidraget ”Villa Kullberg” (i Västervik), Derome Hus AB med bidraget ”Äppelgården hus 6B” (i Kungsbacka) och Eksjöhus AB med ”Drömmen om Öbolandet” (i Trosa).  

De nominerade säger så här om sina finalplatser:

– Vi är väldigt stolta över att vara en av finalisterna till Årets småhus! Kvarteret Äppelgården har präglats av gott samarbete med såväl arkitekter som underentreprenörer. Hus 6B är ett trähus med många kvaliteter där Liljewalls, som ritat huset, hämtat inspiration från en lantlig träbyggnadstradition kombinerat med en modern tolkning av kedjehus som på ett naturligt sätt passar väl in i omgivningen, säger Lisa Nord Svahn, marknadschef på Derome Hus.

– Fantastiskt roligt att vår nöjda kund i sitt vackra hem är en av finalisterna, säger Louise Högberg, säljare på Trivselhus.

– Det är alltid en ära att bli finalist i Årets småhus! Vi har länge vetat att goda relationer och omtanke är grunden till välbyggda hus och nöjda kunder. Det är familjens Melanders hus på vackra Öbolandet ett särskilt bra exempel på. Tillsammans med säljaren Jörgen och entreprenörerna har familjen byggt ett hus utöver det vanliga säger Claes Malmqvist, försäljningschef på Eksjöhus.

Under kommande veckor görs djupintervjuer med husägarna och husföretagen som byggt årets finalisthus. Först därefter utses den vinnare som presenteras på GarBo-dagen i Stockholm den 23 mars. Delar av eventet sänds digitalt.

– Det är som vanligt en komplicerad men spännande process att ta fram de tre finalisterna till tävlingen. Nu vidtar sållning bland dem som passerat det första nålsögat. Det kommer inte att bli lätt, men jag vågar lova att vi kommer att kunna presentera en värdig vinnare på GarBo-dagen 2023 den 23 mars säger David Johnsson, VD på TMF och ordförande för juryn i Årets småhus.

Läs mer om Årets småhus här!