Hoppa till innehåll
Pressrelease
5 maj 2022

De är finalister i Årets småhus 2022

Arets Smahus 2022 Finalist Bred

Gar-Bo och juryn för Årets småhus presenterar nu de bidrag som har möjlighet att ta hem titeln Årets småhus 2022. Finalisterna finns i Aneby, Vellinge och Huddinge.

– Årets fokus är kvalitet och det har funnits många fina nominerade bidrag för juryn att ta ställning till även i år. Det blir spännande att se vilken av de tre finalisterna som hamnar högst upp på prispallen, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo.

Det är fjärde året i rad som Gar-Bo utser Årets småhus, som en del av sitt hållbarhetsarbete och vilja att visa goda exempel. Gar-Bo presenterar stolt årets jury som väljer ut både finalister och vinnare. Årets jury består av David Johnsson (VD på Trä- och Möbelföretagen samt ordförande i juryn för Årets Småhus), Linnea Moberg (VD på Gar-Bo), Lennarth Åstrand (Senior Adviser på Calleon Konsult AB), Oskar Sejnäs (Arkitekt på OS Arkitektur), Kristina Gabrielii (Programchef på IQ Samhällsbyggnads) och Josephine Linghammar (Marknadschef på Booli).

Det är ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att huset ska kunna nomineras till tävlingen. Utöver det tittar juryn även på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet. Bakom årets finalister står Götenehus med bidraget ”Tunhem från Götenehus” (Aneby), Rörvikshus Sverige AB med ”Villa Nyman/Ekström” (Vellinge) och Fiskarhedenvillan AB med ”Villa Sidus – Gladö” (Huddinge).  

Såhär säger de nominerade om sina finalplatser:

– En skräddarsydd svart pärla med många lika vackra som personliga inslag. Husmodellen Sidus har ett elegant uttryck och i den här kundens version lyfts detaljerna lite extra av de enhetliga färgvalen och de genomtänkta materialvalen. Mycket energi har lagts vid detaljer och personlighet, bland annat den specialbyggda trappan och de fantastiska badrummen, säger Philip Silfverling, Fiskarhedenvillan.

– Ett fantastiskt lyckat tillsammansprojekt mellan kund och leverantör som vi är mycket stolta och glada att vi kommit till final med. Huset utstrålar en självklarhet och ödmjukhet som att det är menat för just denna platsen och omgivningarna, säger Claes Andersson, Rörvikshus Sverige AB.

– Vi är jätteglada över att vara en av finalisterna till Årets småhus! Vårt bidrag Tunhem har fått sin perfekta plats vid sjön Ören utanför Gränna. Detta klassiska hus är optimerat för tomten där den vackra vattenspegeln alltid är närvarande, säger Mathias Ljung, Götenehus AB.

Nu väntar djupintervjuer med husägarna och husföretagen som byggt årets finalisthus. Därefter utser juryn en vinnare som presenteras på Småhusdagen den 24 maj. Eventet sänds live från Gar-Bos studio i Stockholm.

– Konkurrensen är som vanligt knivskarp när vi nu går in i slutfasen av arbetet och ska fatta det roliga, men svåra, beslutet om vem som tar hem titeln Årets småhus 2022, avslutar David Johnsson, TMF, ordförande för juryn i Årets småhus.

Läs mer om Årets småhus här!