Hoppa till innehåll
Pressrelease
3 mars 2021

De är finalister i Årets småhus 2021

Arets Smahus 2021 Liggande 1200X600px Webb

Värmdö, Varberg och Nässjö. I dessa tre kommuner finns årets småhus och finalisterna i tävlingen Årets småhus 2021. Det står klart när Gar-Bo och juryn för Årets småhus presenterar de bidrag som har möjlighet att ta hem titeln, Årets småhus 2021.

Bakom årets finalister står Trivselhus med bidraget ”Villa Essesjö” (Värmdö), Derome med ”B8 Ängalyckan” (Varberg) och Willa Nordic med ”Villa Schelin” (Nässjö).  

– Det är inspirerande att det har kommit in så många bidrag i år. Det är många fina nominerade bidrag som juryn har att ta ställning till. I år har vi dessutom hållbarhet som ett fokusområde för tävlingen. Hållbarhet kan ta sig uttryck på så många sätt. Juryn tittar bland annat på materialval och energimetoder. De tittar också på hur huset fungerar över tid. En frågeställning de undersöker är om huset är hållbart över generationer, eller passar de bara den familj som ska bo där just nu. Det blir spännande att se vilken av de tre finalisterna som hamnar högst upp på prispallen, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo.

Juryn som utser årets vinnare

För tredje året i rad genomför Gar-Bo tävlingen Årets Småhus. Årets upplaga har fått in ännu fler bidrag än tidigare år. För att kunna utse årets finalister och vinnare har Gar-Bo en expertjury till hjälp som representerar olika kunskapsområden inom allt ifrån teknik till formgivning. Juryn består av ordförande David Johansson, TMF, Oskar Sejnäs, OS Arkitektur och Lennarth Åstrand, Gar-Bos tekniska råd. Alla med lång erfarenhet från branschen.

– I juryarbetet fördjupar vi oss i ett antal specifika kriterier. En förutsättning för att medverka är att huset har noll fel, är grönt vid slutbesiktning och har godkänt resultat av täthetsprovningen. Utöver det tittar vi, förutom på formgivning och funktion också på byggprocessen och kundens upplevelse av denna, samt hållbarhet och innovation. Det är roligt att kunna se att årets bidrag har tagit flera kliv framåt och att juryns arbete därmed blir allt svårare. Svensk småhusindustri har anträtt en mycket spännande framtidsresa som vi som jurymedlemmar fått möjlighet att betrakta från första parkett. När vi nu går in i slutfasen av arbetet väntar roliga, men också svåra beslut, eftersom konkurrensen är knivskarp, säger David Johansson, TMF, ordförande för juryn i Årets småhus.

För att kunna utse en vinnare bland finalisterna är nästa steg djupintervjuer med ägarna av husen och de husföretag som byggt finalbidragen. Därefter kan juryn göra en utvärdering av allt insamlat material och utifrån det utse en vinnare.

Vinnaren av tävlingen kommer presenteras i samband med Småhusdagen den 18 mars, som sänds live från Gar-Bos kontor i Stockholm.

Läs mer om Årets Småhus här!