Hoppa till innehåll
Nyhet
20 december 2016

Byggskadeexpert tar plats i Tekniska rådet

Mylundintekniska

Skadetrender och våtrumsfrågor. Det är My Lundins ansvarsområde när hon tar plats i Tekniska rådet 2017.

Efter 20 år i entreprenadbranschen, bland annat som byggchef och byggservicechef, har My Lundin stor erfarenhet av hur det fungerar på en byggarbetsplats. Ytterligare tio år som skadereglerare på Gar-Bo har gett henne ingående kunskap om vilka skador som kan uppstå när byggarbetet inte görs på rätt sätt. Bra erfarenhet som hon tagit med sig i rollen som ledamot i Gar-Bos tekniska råd.

– Tekniska rådets uppgift är dels att titta in i spåkulan och försöka identifiera vad som kan bli morgondagens byggskador.  Men vi ska också, genom rådets gemensamma erfarenhet, skapa förutsättningar för att hantera de kvalitetsproblem som finns i byggandet i dag, säger My Lundin.

– Min roll i Tekniska rådet handlar om att kanalisera Gar-Bos skadetrender in i rådet. Tanken är att det ska leda till ett större fokus på vad branschen kan göra här och nu, säger My.

Ett konkret exempel på det är en rapport om täta hus som nu börjar göra avtryck. Nu har allt fler kommuner efterfrågat så kallad provtryckning av hus för att kunna konstatera att de verkligen är täta.

En del av arbetet sker i den samverkansgrupp som Tekniska rådet initierat. Där driver My Lundin just nu ett projekt med målet att identifiera goda exempel för att komma tillrätta med de kvalitetsbrister som branschorganisationerna Byggkeramikrådet, GVK, Säker Vatten och försäkringsbranschen identifierat i våtrum. Nu senast var My och pratade hos TMF:s teknikergrupp om de problemställningar som samverkansgruppen identifierat.

– De behöver förstå vilka de är och varför det är viktigt att komma tillrätta med dessa, säger My Lundin. Vi måste gemensamt jobba för att slutresultaten ska bli bra.

LÄS MER: Rapporten om täta hus