Hoppa till innehåll
Pressrelease
3 december 2020

Årets nollfelsaktör – utsedd på Gar-Bo-dagen

Arets Nollfelsaktor 2020

Under Gar-Bo-dagen, som i år ordnas för 20:e året i rad, uppmärksammades flera initiativ i byggbranschen. Utöver detta har den som deltagit i de två programmen haft möjlighet att ta del av kunskaper från både Gar-Bo och inbjudna gäster på temat ledarskap. I den avslutande delen uppmärksammades också det husföretag som har flest hus som slutbesiktigats utan anmärkningar, så kallade nollfelshus.

Derome är bäst på noll fel vid slutbesiktning

Under Gar-Bo-dagen delades återigen priset till bästa nollfelsaktör ut. I år gick utmärkelsen till Derome och Varbergshus, som ingår i samma koncern.

Motiveringen till Årets nollfelsaktör lyder:

"Årets nollfelsaktör har genom ett mycket målmedvetet, konsekvent och systematiskt kvalitetsarbete arbetat för att leverera hus med noll fel vid slutbesiktning. Genom att skapa ett tydligt lärande och därmed förbättringsarbete i organisationen har de lyckats med att leverera en nollfelsprodukt till sina kunder. Företaget har stort fokus på kvalitetsfrågor genom hela byggprocessen."

– Vi är glada och stolta över att vara årets bästa nollfelsaktör. Det är ett kvitto på ett fantastiskt engagemang från alla våra medarbetare och entreprenörer och på att vi har fokus på kvalitet i hela byggprocessen. Men att vi har vunnit betyder inte att vi slår oss till ro. Det ligger i vårt DNA att ständigt förenkla och förbättra, säger Peter Mossbrant, vd på Derome Hus. 

Kvalitet i varje led bidrar till ett samhälle där alla ska kunna bygga, bo och leva tryggt

Gar-Bo-dagen är ett årligt event där försäkrings- och tjänsteföretaget Gar-Bo bland annat uppmärksammar initiativ i branschen som bidrar till en bättre kvalitet inom byggbranschen. Att uppmärksamma det bolag som bygger flest hus utan anmärkning vid slutbesiktning är ett viktigt inslag.

Andra initiativ som uppmärksammades vid Gar-Bo-dagen var bland annat Rättvist byggande. Ett initiativ där fem kommunala fastighetsbolag i Stockholms stad tillsammans arbetar för att säkra en sund marknad på schyssta villkor. Vidare belyste Gar-Bo ett branschsamarbete mellan Boverket, IQ Samhällsbyggnad och Chalmers som betonar vikten av ledarskap för att komma tillrätta med de 100 miljarder som blir fel varje år i byggbranschen.

– Vår målsättning med eventet är att uppmärksamma initiativ som bidrar och leder till bättre kvalitet i branschen. Vi hoppas att alla deltagare har blivit inspirerade i någon form och tagit med sig någon del hem till sin organisation för att tillämpa där, säger Anders Gistrand, Försäljnings- och marknadschef på Gar-Bo.

Vikten av ledarskap

Ett återkommande tema under årets Gar-Bo-dagar har varit ledarskap. Ledarskapets betydelse har belysts utifrån flera olika perspektiv så som det fysiska ledarskapet på plats på byggarbetsplatsen, men också vikten av att bygga en psykologisk säkerhet i en grupp eller i ett team. Vidare har vi fått ta del av framgångsrika exempel på hur ledarskapet spelar en stor roll i att nå högre kvalitet i husleverans och byggandet i stort.

– Det är med oss ledare som allt startar. Vi måste gå före och visa väg. Men vi behöver också ge plats och förutsättningar för att alla våra kollegor får utvecklas och får tid för lärande. Med det sagt är det inte så förvånande hur viktigt det är med ledarskap i arbetet med kvalitet, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo.