Hoppa till innehåll

Minska elförbrukningen hemma – enkla tips för hela huset

Adobestock 5156892

Genom att sänka din elförbrukning sparar du både pengar och bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Tillgången till el har blivit så självklar att vi ofta använder den helt utan att fundera, och därmed gör vi av med mer än vi egentligen behöver. Med några enkla knep går det att minska el-förbrukningen när det gäller hushållsel med minst 10%.

Vad är en normal elförbrukning och vad kostar elen?

En normal elförbrukning för en villa som värms med hjälp av värmepump eller el-element är cirka 20 000 kWh/år. Om du värmer upp huset med hjälp av fjärrvärme, bergvärme eller pellets är en normal elanvändning cirka 5 000 kWh/år. Vill du veta exakt hur mycket el du gör av med kan du titta på din senaste elräkning. Där framgår både din elförbrukning det senaste året och din beräknade årliga användning.

Elen är dyrast på vintern när efterfrågan är som högst. Snittpriset över året är ungefär 1,45 kr/kWh, inklusive elnätsavgifter och skatt. För en genomsnittsvilla med 20 000 kWh i årlig förbrukning varierar elkostnaden mellan ungefär 900 kr i juli till över 4000 kr i december. Självklart finns variationer som beror på hur energieffektivt huset är och vilken värmekälla du har. Dessutom är skillnaderna stora mellan norra och södra Sverige.

Apparater som värmer eller kyler drar mest el i hemmet

När det gäller hushållselen gäller en enkel tumregel: Alla apparater som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit hör bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar. Att inte använda onödigt höga eller låga temperaturinställningar är det absolut enklaste sättet att minska förbrukningen av el hemma.

Minska elförbrukningen i badrum och tvättstuga

Man och barn lägger in tvätt
Bild: Adobe Stock

När du tvättar, använd en så låg temperaturinställning som möjligt och fyll maskinen istället för att köra den halvfull. Mest el går åt till att värma vattnet, och en tvätt i 40 grader kräver bara hälften så mycket el som en tvätt i 60 grader.

Har du inte möjlighet att hänga upp tvätten att självtorka så är torktumlare dubbelt så energieffektivt som ett torkskåp. Centrifugera först tvätten på så högt varvtal som möjligt. Det är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. När det blir dags att köpa nya maskiner, välj apparater med bra energibetyg och köp inte maskiner med större kapacitet än vad du behöver.

Duscha hellre än att bada och undvik helst långa och varma duschar. Du kan också byta till ett snålspolande duschmunstycke, vilket kan minska vattenåtgången med upp till 70% utan att egentligen påverka din duschupplevelse. Stäng gärna av vattnet helt medan du tvålar in dig och schamponerar håret.

Justera varmvattentemperaturen i huset till +60ºC så undviker du att spola bort onödigt varmt varmvatten, men tänk på att temperaturen måste vara minst +55ºC för att inte riskera tillväxt av legionellabakterier. Har du bastu, använd den sparsamt och undvik framför allt att låta den stå uppvärmd i onödan. Samma sak gäller golvvärme och handdukstorkar som drivs med el.

Spara el i badrum och tvättstuga

  • Tvätta i 40 grader istället för i 60 grader, men centrifugera på högt varvtal. Fyll maskinen.
  • Låt helst tvätten självtorka eller använd torktumlare.
  • Köp energieffektiva maskiner när det är dags att köpa nytt.
  • Duscha istället för att bada.
  • Var sparsam med bastubad och eldriven golvvärme och handdukstork.

Minska elförbrukningen i köket

Diskmaskin
Bild: Adobe Stock

Har du en gammal frys kan du sitta med en riktig energibov. Till skillnad från många andra vitvaror är kylen och frysen igång för fullt dygnet runt, året om. Att välja energisnåla modeller är därför extra viktigt. Var noga när du ställer temperaturen på både kyl och frys. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med 6% för frysen och 10% för kylen. I kylen rekommenderas +5ºC och i frysen -18ºC. Högre temperaturer påverkar matens hållbarhet.

Många av oss slarvar nog med städningen bakom både kyl och frys, men vill du spara el bör du se till att damma av slingorna på baksidan av både kyl och frys, så att kylaggregatet inte behöver jobba hårdare än nödvändigt. Frosta av frysen en gång om året, men håll den gärna välfylld. En full frys drar nämligen mindre el. Låt varma matrester svalna innan du ställer in dem i kylen.

När det kommer till disken är det många som fortfarande tror att handdisk är det mest energisnåla – men så är det inte alls! Moderna diskmaskiner använder sparsamt med vatten och värmer det effektivt till lagom temperatur. Undvik därför att handdiska i onödan, särskilt under rinnande vatten. Det kräver hela två till tre gånger så mycket energi som maskindiskning.

Moderna kokkärl i rostfritt och stekpannor med teflonbeläggning går utmärkt att diska i maskin. Om du hör till dem som fortfarande sköljer av disken innan du ställer den i maskinen så sluta med det. Du kommer bli förvånad över hur rent det ändå blir. Stäng gärna av diskmaskinen innan torkprogrammet är slut och ställ den på glänt så självtorkar disken snart ändå. Se till att diskmaskinen är ansluten till kallvattnet så att den inte sköljer disken i varmt vatten.

Välj en energisnål spis och använd micron när du värmer mat

Ska du byta spis, välj helst en induktionshäll som är det mest energieffektiva alternativet. Näst bäst är en glaskeramikhäll, medan gjutjärnsplattor drar mest el. Använd lock på kastrullerna när du ska koka upp vatten. Om du inte har induktionshäll kan du koka upp vatten i vattenkokaren även för matlagning och spara både tid och energi.

Använd mikron så ofta du kan, särskilt när du ska värma mindre mängder mat. Den drar mycket mindre el än en traditionell ugn, varmluftsugn eller spishäll.

Spara el i köket

  • Köp en energisnål kyl och frys. De drar bara hälften så mycket el som äldre modeller.
  • Ställ in kylen på +5ºC och frysen på -18ºC.
  • Fyll frysen, frosta av varje år och håll rent på baksidan.
  • Diska i maskin så mycket du kan, gärna på 55ºC.
  • Välj en induktionshäll hellre än glaskeramikhäll eller gjutjärnsplattor. Låt vatten koka upp under lock eller i vattenkokare.
  • Använd mikron så fort du ska värma mindre mängder mat.

Minska elförbrukningen i vardagsrum, sovrum och hemmakontor

Eluttag
Bild: Adobe Stock

Även om de största energislukarna återfinns i kök, badrum och tvättstuga så är resten av våra hus fulla av apparater som är beroende av el. Mest el av dessa drar våra TV-apparater, projektorer och stationära datorer. När det gäller TV-apparater är det väldigt stor skillnad i elförbrukning mellan olika modeller. En plasma-TV på 103” drar 1500 W medan den är på, medan en LCD-TV på 42” drar 300–400 W, vilket är ungefär samma som en projektor behöver. Minst el kräver en LED-TV: bara 60–70 W för en 42”-skärm.

Även TV-spel, digitalboxar, datorer, monitorer och stereoanläggningar bidrar till elförbrukningen. Dessutom får flera av dom ofta stå i standby-läge tillsammans med Tv:n. Apparater i standby-läge är en dold energislukare som står 2% av landets årliga elförbrukning. I ett normalhushåll motsvarar det 500 kWh.

Vill du göra det enkelt att stänga av strömmen till flera apparater samtidigt, så kan du koppla in dem i ett och samma grenuttag och välja ett grenuttag med strömbrytare. Då kan du stänga av allting med en enda knapptryckning. Mobilladdare förbrukar en del el även när du inte laddar telefonen. Gör till vana att dra ut kontakten till alla laddare som ingen använder.

Spara el i vardagsrum, sovrum och hemmakontor

  • Välj en TV som drar lite el, helst en LED-TV. Undvik plasma-TV som är den sort som drar mest el.
  • Stäng gärna av TV och andra apparater helt och hållet, istället för att använda standby-läget. Du kan spara 500 kWh varje år.
  • Dra ur laddare som inte används ur vägguttaget.

Minska elförbrukningen med rätt belysning

Personer som sitter och läser.

I Sverige har vi mörka vintrar och bra belysning fyller både en praktisk funktion och bidrar till god trivsel hemma. När lågenergilamporna först introducerades hade många en kall, nästan blå ton eller tändes långsamt vilket gjorde dem opraktiska att använda inne på till exempel toaletter och i förråd. Numera finns ett fantastiskt utbud av både LED- och lågenergilampor som passar allt från allmänljus till mysbelysning. LED-lampor är i särklass mest energisnåla och har en mycket lång livslängd som motiverar det lite högre priset.

För att hjälpa oss som är vana att välja ljusstyrka utifrån de traditionella glödlampornas energiförbrukning i watt har Energimyndigheten utvecklar en utmärkt app som heter ”Lampguiden”. Där får du hjälp att hitta ljuskällor som passar dina befintliga ljusarmaturer och övriga önskemål. Du väljer helt enkelt typ av glödlampa, sockelstorlek och wattantal och får rekommendationer om vilken LED-, lågenergi- eller halogenlampa som bäst motsvarar den glödlampa du valt. Självklart med information om lämplig ljusstyrka i lumen och med uppgifter om pris, färgtemperatur, dimningsmöjligheter med mera. Omvandlingstabellen som finns i appen är också praktisk som snabbreferens.

Andra sätt att spara el på belysning är såklart att släcka i rum eller på platser där ingen vistas. För att slippa att tända och släcka kan du installera rörelsesensorer eller timers. Att dimma ljuset är också ett sätt att spara el. Med dimmers kan du enkelt anpassa belysningen till städning eller mysig middag.

  • Byt ljuskällor till energisnålare alternativ, gärna LED-lampor, men var uppmärksam så att du undviker för starkt eller för kallt ljus.
  • Använd gärna appen ”Lampguiden” för att hitta rätt ljuskälla.
  • Släck lampor i rum där ingen vistas. Använd gärna rörelsesensorer eller timers.

De viktigaste tipsen för att spara hushållsel

Lägg mest möda på hur du använder olika elektronikvaror som har som uppgift att värma eller kyla. De drar mest el.

  • Se till att din kyl och frys har en bra energimärkning, att de är inställda på rätt temperatur och att dörrarna sluter tätt.
  • Diska och tvätta i lägre temperatur och helst bara fulla maskiner. Anslut maskinerna till kallvattnet.
  • Har du inte induktionshäll, koka gärna upp vatten till matlagning i vattenkokaren.
  • Värm mat i mikron hellre än i ugn eller kastrull.
  • Undvik handdisk och handtvätt.
  • Duscha istället för att bada, gärna med ett snålspolande munstycke.
  • Stäng av vattnet när du tvålar in dig, borstar tänderna eller rakar dig.
  • Välj elsnåla belysningskällor, helst LED-lampor. Släck i rum där ingen befinner sig.
  • Var sparsam när det gäller användning av bastu, eldriven golvvärme, el-element och AC-anläggningar.

Läs mer:

Vill du veta mer om energisnåla hus? Här kan du läsa om fördelarna med passivhus och lågenergihus! 

Få koll på husets energiförbrukning inför husaffär. Läs mer om energideklaration.

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 20 januari 2020