Hoppa till innehåll

Få upp priset på villan – mäklarnas bästa tips

Adobestock 168625690

Dags att sälja huset? Så får du upp priset på villan inför din försäljning. Missa inte mäklarnas bästa tips på vad du kan göra för att få ut det mesta av husets potential.

1. Rensa ut

Att i god tid ”rensa i röran” av saker som man sparat i alla år och som med tiden blivit överflödiga har stor betydelse för en lyckad försäljning. Bort med allt som stör en spekulants möjlighet att titta på bostaden och som gör att det upplevs trångt. Överflödiga möbler, kartonger, kläder med mera. Detta gäller även trädgården.

2. Få koll på husets historik

 

Förstoringsglas och litet hus.
Få koll på husets historik genom att göra en besiktning. Foto: Adobe Stock

En tydlig hushistorik med vad som är gjort av renoveringar och eventuella ombyggnader och tillbyggnader ger en spekulant stor trygghet och överblick av husets skick vilket underlättar att bedöma kommande underhåll. Lägg därtill en besiktning av en oberoende besiktningsman så är alla hårda fakta på bordet.

Läs mer om överlåtelsebesiktning

3. Städa ordentligt

Städmaterial
Glöm inte detaljerna när du städar inför visning. Foto: Adobe Stock

Det första intrycket vid köp av bostad är oerhört viktigt. En del som verkligen påverkar intrycket är städning av bostaden. Avsätt därför gott om tid för en mycket nogsamt städning inför visningarna inklusive lister och socklar, under diskbänken, ugnen, fönster och så vidare. Tillför också med fördel blommor till borden, plädar och kuddar till soffan samt fina handdukar och badlakan till våtutrymmen.

(Tips från Lars Hedström på Mäklare Kulling i Uppsala)

4. Sälj huset vid rätt tidpunkt

gröna buskar i trädgård
Ta bilderna när det är fint, men vänta med försäljningen. Foto: Unsplash

Många husägare resonerar kring att de ska sälja huset när trädgården är som vackrast under vår och tidig sommar. Detta är dock den period som flest försäljningar sker och huset kommer att ha fler konkurrenter i grannskapet till salu. Förbered hellre försäljningen i god tid med mäklare och ta bilder under den vackraste säsongen som du kan presentera i annonsen även om du säljer under vintern.

5. Möblera alla rum

Fåtölj av äldre modell. Orange broderingar på klädsel
Även om du själv inte använt rummet så är det viktigt att visa på potentialen. Foto: Unsplash

Har man bott länge i huset är det inte alltför vanligt att många rum blivit magasin och barnen använder gärna föräldrarnas hus som extra förråd. Ett övermöblerat intryck är ingen fördel, rummen kan upplevas mindre. Ställ i ordning och möblera rummen.

6. Fräscha upp det som är uppenbart slitet

Om fasaden, väggar, staket med mera är slitet – åtgärda innan försäljning. Åtgärda gärna även de uppenbara felen innan besiktningsmannen kommer så slipper du anmärkningar som målningsbehov av fönster etcetera.

(Tips från Niclas Holmberg, Svenska Mäklarhuset Vällingby)

7. Skaffa en dolda fel-försäkring

En bidragande faktor till trygghet i en fastighetsaffär är definitivt att man säljer huset som besiktigat och med en försäkring som då helst skyddar både en köpare och säljare från bland annat dolda fel. Detta bidrar också till att man som köpare är medveten om hur huset ”står och mår” redan innan man ger sig in i en eventuell budgivning.

Läs mer om dolda fel-försäkring

8. Styling

Blombukett på nattduksbord

Styling bidrar till bästa möjliga kvalitet på bildmaterialet och presentationen av fastigheten samt känslan som skapas för en köpare vid visningen, som också är oerhört viktig för att man skall kunna sälja in huset på bästa sätt.

9. Mindre förbättringar

Små saker kan göra stor skillnad, exempelvis som att sätta upp den där sista listen i sovrummet som renoverades för ett par år sedan eller måla om en vägg som blivit grådassig. Helheten är jätteviktig och dämpar köparens föreställning om att det generellt tillkommer en massa andra utgifter i samband med ett villaköp.

(Tips från Hanna Palmgren och Jessica Mårtensson på Bjurfors Bohuslän)

10. Slutför dina projekt

Om du sätter igång med en större renovering för att du ska sälja får du kanske tillbaka det du lagt ut men det är inget som faktiskt blir värdehöjande. Det som är viktigt är att slutföra en renovering du har påbörjat. Det kan handla om att du påbörjat en tapetsering men inte satt till listerna till exempel. Se till att sätta upp dem och färdigställa det du påbörjat.

11. Måla vitt

Målarpensel mot vägg
Quick fix? Måla ett slitet rum vitt så känns det fräschare. Foto: Pixabay

Är det ett rum som känns slitet och tråkigt? Måla det vitt! Då kan du möblera upp rummet och göra det fint så att det känns mer attraktivt.

12. Ta bort privata foton och tillhörigheter

Moderna posters och konst lutad mot vägg
Byt ut dina familjefoton mot posters inför visningen. Foto: Unsplash

Inför visning är prio ett att man visar fastigheten från sin bästa sida. Det ska vara undanplockat och rent och gärna så lite privata tillhörigheter som möjligt. Byt ut familjefotot mot en poster till exempel. Visningsgäster vill ha en känsla av att kunna flytta in och då vill man inte se bröllopsfoton av andra par.

13. Fixa hemkänslan inför visningen

Stylad fransk balkong. Kuddar och doftljus
Tänd ljus, duka upp för middag eller sätt igång spabadet, för att skapa en riktig hemkänsla. Foto: Unsplash

Ett tips är att duka upp till middag om du har eftermiddagsvisningar. Om du har ett spabad, till exempel ett utomhusspabad, packa upp det även om det är vinter och ställ fram några glas så att det ser inbjudande ut. Har du en bastu? Lägg in två handdukar och gör det trevligt. Att få hemkänslan är viktigt! Så att den potentiella köparen redan på visningen kan känna sig hemmakär.

(Tips från Lotta Hansson, Askengren Fastighetsmäklare)

 

Publicerad den 16 februari 2018